Jump to content
ikarma70

7.4v lipo help

This thread is over three months old. Please be sure that your post is appropriate as it will revive this otherwise old (and probably forgotten) thread.

Recommended Posts

Hi guys, I run 7.4v 1300mah 15c lipos on a kong power smart charger, how long do you leave this battery charging for please?

 

Atb

Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does your charger have a RED and GREEN LED's ??

 

if they do then Red means charging and Green means charged. Just remember to keep an eye on the charger and lipo as it charges

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine charge in about an hour, should be some sort of indication on the charger to tell you when it is fully charged

Share this post


Link to post
Share on other sites

That red light should change to green when charged

 

Leave the lipo alone for a few days for the voltage to settle in each cell then charge for 30 minutes and check the light

 

Do you have access to a volt meter or an Avo ?? you could measure the voltage in each cell then

Share this post


Link to post
Share on other sites

I presume you are charging it via the small white lead, not the power lead for the gun?? If not then you may have destroyed the battery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Only used the small lead for nimh batteries, I plug the lipo directly into the small 3 pin rectangular port

Share this post


Link to post
Share on other sites

No white lead on my battery,, only the main connecting wire and the smaller plug.

 

I have tried charging other batteries but the batteries both lipo and nimh died quite fast hence my suspicion of the faulty charger.

 

I have ordered one on eBay, if I'm right I need a new charger and if I'm wrong I will have a spare and it's good to have a spare!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tried again but this time I noted that the wall unit was cold as was the kong power charger and the battery too.

The red light was showing solid

The battery was plugged into the 7.4v port.

 

Upon on starting the charge . The battery shows a steady flashing red then goes solid, it does this on all of my nimh and lipo batteries..... Only conclusion I can see is that the charger is faulty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you post photos of how you connect battery to charger and some close ups of the charger

 

Another possibility could be the wall plug

Share this post


Link to post
Share on other sites

After doing a YouTube search

 

Indicator lights for type of battery connected

 

Battery knackered if continue slow/fast flashing

 

Solid Red light means charged although the bloke didn't say what colour the light is when charge complete

Share this post


Link to post
Share on other sites

It flashes for a few seconds then goes to a solid red, green light should show when fully charged but doesn't even after a few hours

Share this post


Link to post
Share on other sites

It flashes for a few seconds then goes to a solid red, green light should show when fully charged but doesn't even after a few hours

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, can you check the voltage of your lipo ??

 

I'm just wondering if your lipo maybe under charged

Share this post


Link to post
Share on other sites

Then I would say your lipos fully charged

 

Take a NiMH and run it down, leave 24 hours for the voltage to settle then put it on charge

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can do but I suggested only 1 just in case the charger is knackered, if it is then you still have other battery's to use

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes I do .. Very true and I have ordered 2 new chargers, one just for lipos and the other is combined.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got my new chargers and the tomtac lipo charger went for about 1.5hrs and the 2 cell lights went green so I seems like my kong charger was the problem.

 

The IMAX b6 is currently charging one of my nimh batteries.

 

I would like to say thankyou to all that helped me!

 

Atb

Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites
This thread is over three months old. Please be sure that your post is appropriate as it will revive this otherwise old (and probably forgotten) thread.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...